poniedziałek, 18 sierpnia 2014

GULASZ WOŁOWY



















WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-7

Składniki:
  • Około 90 dag wołowiny,
  • 6 mniejszych cebul,
  • 4 średnie pieczarki,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 2 małe ogórki kiszone,
  • 2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie),
  • 375 ml wody,
  • papryka ostra,
  • sól,
  • pieprz,
  • tymianek,
  • majeranek,
  • 3 liście laurowe, 
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 4 łyżki mąki.

Przygotowanie:
  • Wołowinę kroję w grubszą kostkę, obsmażam na oliwie, solę i pieprzę, mieszam. Przekładam do garnka. 
  • Cebulę siekam, szklę na tłuszczu pozostałym po wołowinie, dokładam do niej.
  • Do garnka wkładam również posiekany czosnek i pokrojone w kawałki pieczarki i ogórka pokrojonego w kostkę.
  • Dodaję przyprawy: paprykę, tymianek, majeranek, liście laurowe i ziele angielskie. 
  • Całość zalewam wodą, dodaję sos sojowy. 
  • Gotuję na małym ogniu do miękkości (około 90 minut). 
  • Doprawiam do smaku. 
  • Mleko miksuję z mąką do uzyskania gładkiej konsystencji, dodaję odrobinę sosu, dokładnie mieszam, wlewam do mięsa. 
  • Gotuję jeszcze przez chwilę (często mieszając) do momentu zgęstnienia sosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)