poniedziałek, 4 maja 2015

ŻEBERKA Z CZOSNKIEM, OSTRĄ PAPRYCZKĄ I KOLENDRĄ























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MINUT
(+ 12 GODZIN MARYNOWANIE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 7-9

Składniki:
  • 1,5 kg żeberek (pociętych na kawałki),
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 większe ząbki czosnku,
  • garść posiekanej kolendry + kilka gałązek do pieczenia,
  • 2 papryczki chili + 2 do marynaty (użyłam marynowanych ze słoiczka),
  • około 1,5 łyżeczki soli,
  • szczypta tymianku,
  • 2 łyżeczki pietruszki suszonej,
  • szczypta pieprzu pomarańczowego (można zastąpić normalnym).

























Przygotowanie:
  • Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym.
  • Przygotowuję marynatę: olej łączę z sosem sojowym, posiekaną kolendrą, 2 papryczkami chili i czosnkiem. Dodaję przyprawy mieszam.
  • Żeberka dokładnie nacieram marynatą, wkładam do naczynia żaroodpornego. Obkładam dwoma pozostałymi papryczkami i kilkoma gałązkami kolendry. Zostawiam na minimum 12 godzin w lodówce.
  • Mięso piekę w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem około 1,5 godziny (trzeba kontrolować jego wygląd) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu, wyłączam piekarnik i zostawiam w nim mięso na 10 minut.

2 komentarze:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)