niedziela, 9 sierpnia 2015

MAKARON Z CUKINIĄ, PIECZARKAMI I SEREM LAZUR
























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-4

Składniki:
  • około 300 g ulubionego makaronu,
  • opakowanie sera "Lazur" z niebieską pleśnią,
  • plasterek sera żółtego,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • dwie średnie cukinie,
  • 10 dag pieczarek,
  • cebula,
  • łyżka masła,
  • papryka ostra,
  • sól,
  • oregano,
  • estragon,
  • tymianek,
  • szczypta soli,
  • większa garść posiekanej natki pietruszki.
















Przygotowanie:
  • Makaron gotuję al dente.
  • Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach, pieczarki kroję w półplasterki, cebulę drobno siekam. Razem podsmażam na maśle z dodatkiem przypraw do momentu wyparowania nadmiaru wody.
  • Dodaję śmietanę, chwilę gotuję na średnim ogniu mieszając.
  • Po chwili dodaję pokrojony w kostkę ser pleśniowy oraz porwany na kawałki ser żółty, mieszam. Trzymam na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się serów, co jakiś czas mieszając.
  • Wsypuję natkę, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
  • Powstały sos mieszam z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)