poniedziałek, 14 września 2015

BARSZCZ CZERWONY


WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 130 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 6-8


Składniki:
  • 1 kg buraków (u mnie podłużne),
  • 3 średnie marchewki,
  • kawałek selera,
  • 3 średnie pietruszki,
  • kawałek pora,
  • 4 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela ang.,
  • majeranek,
  • sól,
  • 3 ziarenka pieprzu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • odrobina cukru (opcjonalnie),
  • garść suszonych grzybów.


























Przygotowanie:
  • Grzyby odstawiam na noc zalane wodą (około 300 ml), gotuję około 20 minut w tej samej wodzie z dodatkiem dwóch liści laurowych i dwóch ząbków czosnku.
  • Warzywa obieram, cebulę opalam nad ogniem. Wkładam do garnka (jednego buraka zostawiam), dodaję przyprawy, zalewam około 1,2 l wody. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu około dwóch godzin.
  • Pozostawionego buraka ścieram na tarce o dużych oczkach.
  • Barszcz nieco ostudzam, dodaję startego buraka (to spowoduje, że barszcz będzie miał głęboki czerwony kolor).
  • Warzywa wyjmuję, barszcz przelewam przez sitko do wywaru z grzybów. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie cukrem. Przed podaniem barszcz tylko podgrzewam, ale nie gotuję!
Do barszczu polecam krokiety:














Z farszem a'la pizza:












Z mięsem i pieczarkami:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)