wtorek, 30 maja 2017

POLĘDWICZKA W MARYNACIE CZOSNKOWEJ




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT
(+ 12 GODZIN MARYNOWANIE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2

Składniki:
  • Około 300-350 g polędwiczki wieprzowej,
  • łyżka oleju smakowego z dodatkiem ostrej papryki, bazylii i pomidorów,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 średnie ząbki czosnku,
  • łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej.


























Przygotowanie:
  • Polędwiczkę oczyszczam z błony, kroję w 1,5 cm. plastry, lekko spłaszczam dłonią.
  • Czosnek drobno siekam.
  • Oleje dokładnie mieszam z przyprawami i czosnkiem.
  • Mięso smaruję przygotowaną marynatą, odstawiam na noc do lodówki.
  • Smażę na mocno rozgrzanej patelni grillowej (lub zwykłej) po około 1-1,5 minuty z każdej strony. Osączam na ręczniku papierowym.
Mięso rewelacyjnie smakuje z młodą kapustą zasmażaną. 
Przepis znajdziecie tutaj: Kapusta zasmażana z boczkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)