wtorek, 21 listopada 2017

CZOSNKOWA ŁOPATKA SMAŻONA Z WARZYWAMI




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
(+ 12 GODZIN MARYNOWANIE)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2

Składniki podstawowe:
  • 30-40 dag łopatki wieprzowej,
  • 35 dag pieczarek,
  • po 1/2 małej papryki - czerwonej i pomarańczowej (lub innej),
  • garść posiekanego szczypiorku.
Składniki marynaty:
  • łyżeczka czosnku staropolskiego,
  • łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • łyżeczka majeranku,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki oleju.
Przygotowanie:
  • Mięso kroję w drobną kostkę. Składniki marynaty dokładnie łączę, mieszam z pokrojonym mięsem i odkładam do lodówki. Najlepiej na całą noc.
  • Paprykę i pieczarki kroję na mniejsze kawałki.
  • Mięso wrzucam na rozgrzaną patelnię, smażę około 10 minut na większym ogniu. Następnie dodaję warzywa, smażę kolejne 10 minut, często mieszam.
  • Gotowe danie posypuję posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)